Blijven Drijven . be

— en jij weet weer van alles —

Noemen of heten: gemakkelijk te weten

Filed in Cartoons, Hors catégorie | Posted by Redactie on 11 mei 2012


Twijfel jij soms ook wanneer je “heten” of “noemen” moet gebruiken? Ok, dan gaan we dat hier eens eenvoudig uitleggen zie, zodat gans Vlaanderen voortaan geen verschrikkelijke taalfouten meer maakt. Dat heet een stelling, maar dat noemen we gewoon de noemen-heten-regel van blijvendrijven.be .

Noemen of heten:

Als iemand zelf een naam heeft, dan gebruiken we “heten”.

Als de naam door iemand anders wordt gegeven, dan gebruiken we “noemen”.

Noemen of heten - Piro©
© Piro

Simpel hé? 1 kort voorbeeldje:

Er was eens een komische figuur, die heette Urbain Servranckx, maar toen hij ging optreden als komiek, liet hij zich Urbanus Van Anus noemen — zijn begeleidingsgroep heette immers Anus en werd ook door iedereen zo genoemd — wat mij altijd afschrikte en waardoor ik niet zo geïnteresseerd was in zijn activiteiten, denkende, iemand die zo heet, noem ik een viezerik, maar dat veranderde toen hij zei: “vanaf nu heet ik Urbanus”, zoals hij dus tot op vandaag wordt genoemd, ook al heet hij eigenlijk Urbain, maar wie ligt er nog wakker van iemand die zus heet maar door iedereen zo wordt genoemd?

Wat heet een goed grammaticus? Als men jou een taalwonder noemt, gelieve hieronder dan dringend te reageren met een nog betere stelling of voorbeeld over het juiste gebruik van noemen en heten. Vlaanderen zal je dankbaar zijn. 🙂

You: "Ja dit moet ik toch ècht eens doorsturen zenne: ⬇︎ "

4 comments on “Noemen of heten: gemakkelijk te weten”

  • Geen reacties? Ok, dat wil zeggen dat iedereen het noemen-heten-probleem doorheeft en we deze taalfouten zoals in afbeelding dus nooit meer zullen horen. Een echte opluchting. Wat één artikeltje al niet kan doen. Dat noemen we succes.

  • TIP voor leraren en leraressen Nederlands:
    Serveer de zin uit dit artikel als examenvraag voor de les Nederlands en zie wie er goed met zinsontleding overweg kan.
    Wij zijn niet verantwoordelijk voor schoolverlaters.

  • Het is wel duidelijk voor personen, dat je zus heet, en je iemand een paljas noemt.
    Echter die laatste zin kan je die dan uitleggen ‘ : wat heet een goed grammaticus ?(wat is hiervoor dan de regel?). Een grammaticus is toch geen naam, iemand wordt toch grammaticus genoemd?
    En is het dan een taalfout als Ann Christie zingt, : “ dat heet dan gelukkig zijn” ?

    • Meestal gaat het om een naam of benaming. Daarom heb ik omwille van de eenvoud het zo uitgelegd dat het verschil tussen noemen en heten duidelijk werd.
      Maar het kan inderdaad soms ook gaan om een uitdrukking zoals “gelukkig zijn” of “een goed grammaticus”. Ann Christy zong het juist. 😉
      Bedankt voor je opmerking Veronique.

  • Leave a cool comment

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *